Skip to main content
banner-live-to-grow-7

Live to Grow

Info om våra studentlägenheter

Hitta all information du behöver som student! Från studietips till boende och studentaktiviteter.

half-img-live-to-grow-14

Vanliga frågor & svar

Har du läst allt det härliga om Live to Grows studentboenden och känner bara NÄR KAN JAG FLYTTA IN DÅ? Jaså, så är det? Då har du kommit helt rätt. Här hittar du svar på både den och många andra frågor.

Allmänna frågor

Ser alla lägenheter likadana ut?

Nix. Alla våra lägenheter har parkettgolv och vitmålade väggar och kök och badrum ser mer eller mindre likadant ut i alla lägenheter i form av vitvaror, skåp osv., men planlösningarna skiljer sig åt beroende på fastighet och lägenhetsstorlek.

Är det tillåtet att ha djur i lägenheterna?

Ja! Det är tillåtet att ha djur i lägenheten. Däremot är det inte tillåtet att rasta sitt husdjur på innergården.

Hyrs lägenheterna ut möblerade?

Nej, inga av våra studentbostäder hyrs ut möblerade. Däremot kan man – i vissa områden – hyra möblerade ByggVesta-lägenheter via sin institution.

Hur gammal behöver man vara för att skriva kontrakt?

Du behöver vara åtminstone 18 år gammal för att skriva på ett hyreskontrakt hos oss. Dock går det bra att ställa sig i kö redan som 16-åring för att vara beredd på den stora flytten hemifrån.

Vem får söka lägenheterna?

Alla som aktivt studerar minst 15 högskolepoäng/termin vid universitet eller högskola. Vid inflytt i samband med terminsstart godkänner vi antagningsbesked. Däremot godkänner vi aldrig en ansökning till studier. Som längst får du bo i ByggVestas studentbostäder i sex år.

Hur söker jag?

För att söka en studentbostad måste du ha ett konto på byggvesta.se. Därefter kan du hålla utkik på hemsidan efter lediga objekt. När du hittar en lägenhet du vill ha kan du göra en intresseanmälan. En vecka efter att lägenheten kommit ut på vår hemsida får de sju personerna med högst antal poäng ett erbjudande som de kan tacka ja eller nej till.

Notera att för att kunna svara på ett erbjudande måste du först ha laddat upp relevanta intyg: ett resultatintyg för föregående termin och ett registreringsintyg för innevarande termin (se närmre info i vår hyrespolicy). Om du söker en lägenhet mitt i terminen vill vi även se dina avklarade kurser. Om du är förstagångstudent går det bra att ladda upp ett antagningsbesked. Vi godkänner aldrig en studieansökan.

Hur länge måste jag ha stått i kö för att få en lägenhet?

Kötiden som krävs skiftar beroende på lägenhetsstorlek, våningsplan och när under året du söker en studentlägenhet. Det krävs ibland färre köpoäng mitt i terminen jämfört med om man söker en lägenhet i samband med terminsstart. Generellt krävs minst ca 400 poäng men ibland mer. Antalet köpoäng skiftar även beroende på vilket område du söker bostad i.

Vart vänder jag mig om jag har fler frågor?

Om du har frågor angående din hyresavi vänder du dig till hyresadministrationen, annars får du enklast hjälp genom din områdesansvariga. Mejladressen till din områdesansvariga hittar du längst ner på den här sidan eller under Kontakt.

För hyresgäster

Betalar man hyra för hela året?

På våra studentlägenheter i Stockholm är det 12-månadershyra som gäller, vilket innebär att hyra betalas även under sommarmånaderna. I Linköping delas hyran för sommarmånaderna upp över resterande 10 månader. Om ditt hyresavtal startar mellan 2 april och 31 juli betalar du även hyra under den första sommaren.

När ska hyran betalas?

Hyran ska betalas den sista vardagen dagen i månaden, månaden före den period som hyran avser.

Hur lång är uppsägningstiden?

Uppsägningstiden på våra studentbostäder är två kalendermånader. Om du vill säga upp din lägenhet till tex den 1 juli så måste du säga upp lägenheten någon gång under april månad, då räknas maj och juni som uppsägningsmånader. Skulle du vilja säga upp ditt hyresavtal innan kontraktstiden startat är uppsägningstiden i stället tre kalendermånader.

Går det att hyra ut sin lägenhet i andra hand?

Ja, det går att hyra ut sin studentlägenhet vid utbytesstudier eller obligatorisk praktik inom utbildningen på annan ort eller om man ska prova på samboskap. Förutsättningarna är att man har bott i sin lägenhet i minst sex månader innan uthyrningsperioden börjar samt att uthyrningen varar i minst sex och max 12 månader. Andrahandshyresgästen ska vara en student inom länet och klara minst 15 högskolepoäng per termin. En andrahandsuthyrning måste alltid godkännas av din områdesansvariga. Under sommarmånaderna (juni–augusti) är det möjligt att hyra ut sin studentlägenhet under en kortare period; en till tre månader. Andrahandshyresgästen behöver då inte vara en student. Notera dock att områdesansvarig fortfarande måste godkänna uthyrningen.

Hur mycket får jag ta i hyra vid andrahandsuthyrning?

Vid andrahandsuthyrning är ett hyrespåslag på grundhyran på max 10 % för slitage av möbler tillåtet. Utöver detta går det att lägga till en rimlig summa (din genomsnittliga förbrukning) för varmvatten, el, värme och internet. Den vanligaste anledningen till att man inte får tillåtelse att hyra ut sin studentlägenhet i andra hand är en för hög hyra. Tar man ut en oskälig andrahandshyra så kan man bli betalningsskyldig gentemot andrahandshyresgästen.

Kan jag beställa en extra tagg?

Ja, din områdesansvariga kan hjälpa dig att beställa en extra tagg.

Kan jag beställa en extra nyckel?

Ja, din områdesansvariga kan hjälpa dig att beställa en extra nyckel. Notera dock att om du har tappat bort en nyckel måste ett låsbyte göras.

Är det tillåtet att röka i lägenheterna?

Det framgår i ditt hyreskontrakt om du bor i en rökfri fastighet. Om fastigheten inte är rökfri så är det inte förbjudet att röka i lägenheten. Tänk dock på att rökning kan sätta sig i väggarna, vilket kan innebära att de behöver målas om pga missfärgning och lukt. Detta räknas inte som normalt slitage och du kan vid utflytt bli betalningsskyldig för renoveringskostnaden.

Vad gäller vid utflyttning?

Nyckelåterlämning sker första vardagen i månaden. Ska du exempelvis flytta ut den 1/7, som råkar infalla på en lördag, innebär det att du senast måste lämna in nycklarna klockan 12.00 nästkommande vardag, alltså den 3/7. Mer information om vad som gäller för just dig kommer per mejl ca tre veckor innan utflytt.

Flytta in

Vad gäller vid inflyttning?

Nyckeluthämtning sker den första vardagen i månaden. Ska du exempelvis flytta in den 1/7, som råkar infalla på en lördag, innebär det att du tidigast kan hämta nycklarna klockan 12.00 nästkommande vardag, alltså den 3/7. Mer information om vad som gäller för just dig kommer per mejl ca tre veckor innan inflytt.

När ska hyran betalas?

Hyran ska betalas den sista vardagen dagen i månaden, månaden före den period som hyran avser.

Behöver jag teckna en hemförsäkring?

Ja! Det är jätteviktigt att ha hemförsäkring, även om du är student i studentlägenhet.

Vid inflyttning bjuder vi på en månads gratis hemförsäkring genom försäkringsbolaget Hedvig. Mer information får du direkt från Hedvig strax efter avtalsskrivningen med oss. Det sker ingen automatisk förlängning, utan du kommer att få ett erbjudande av Hedvig per SMS och e-mail om att förlänga ditt skydd från månad två och framåt. Om du inte vet vilken försäkring du ska teckna, kan du hitta mer information på https://hemförsäkringstudent.nu.

Kan jag beställa en extra nyckel?

Ja, din områdesansvariga kan hjälpa dig att beställa en extra nyckel eller nyckelbricka/tagg. Notera dock att om du har tappat bort en nyckel måste ett låsbyte göras.

Hyrs lägenheterna ut möblerade?

Nej, inga av våra studentbostäder hyrs ut möblerade. Däremot kan man – i vissa områden – hyra möblerade ByggVesta-lägenheter via sin institution.

Parents’ section

Genom vårt koncept Live to Grow lägger vi på ByggVesta mycket fokus på trygghet och gemenskap i våra studentboenden, bland annat genom en närvarande förvaltning och personlig kontakt med både områdesansvarig och grannar. Dessutom behåller man sina köpoäng hos oss när man får en studentlägenhet, vilket ger en bättre chans att få vanlig hyresrätt när studietiden är över. Forskning visar att campusnära boenden ger högre studieresultat och gladare, hälsosammare studenter – precis det vi vill uppnå.

half-img-live-to-grow-15

Därför ska du välja

Live To Grow - Studentbostäder

armchair

Your buddy in the building

I alla våra områden finns ansvariga studenter. De är en länk mellan hyresgäster och hyresvärden ByggVesta och kan svara på lägenhetsfrågor.

armchair

Feel safe, feel well

Vi skapar spontana möten och minskar ensamheten. Det är lättare att lära känna grannarna i gemensamma studierum, lounger och gym som postats i vår app.

armchair

A green lifestyle

När du flyttar in hos oss skriver vi alla på ett grönt kontrakt och så får du mäta din förbrukning av värme, vatten och el för en mer hållbar vardag.

armchair

A+ according to research

Studenter som bor nära campus, grönska och urbanitet klarar sig bättre i skolan. Därmed ligger alla våra lägenheter nära skola, natur och kollektivtrafik.

half-img-live-to-grow-7

Keep in touch

Röksignaler, kulning, snigelpost – visst har det funnits många mer eller mindre effektiva sätt att kommunicera på genom tiderna. Om du vill få tag på dina Live to Grow-grannar gör du det enklast via vår digitala plattform; sälj skor, låna skruvmejsel, bjud in till middag i din lägenhet eller få med dig någon ut på en joggingrunda. Inlogg får du av din områdesanvariga.