Skip to main content

Spenatgryta med gröna linser

Studentvänlig mat från Portionen under tian

gröna spenatblad

Hej kompisar!

Känner du till Portionen under tian? Bloggen och instagram-kontot där de tipsar om recept som kostar 10 kr eller mindre per portion. Genialiskt – och en toppenresurs för studenter skulle vi vilja säga. Här kommer ett exempel; ett recept på en härlig spenatgryta med kardemumma och lime – som kostar ca nio kronor per portion!

För fyra mumsiga portioner behöver du:
  • 4 port ris
  • 3 dl gröna linser, torkade
  • 225 g spenat, fryst hackad
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 st chili
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk spiskummin
  • 3 dl havregrädde
  • 1 st grönsaksbuljongtärning
  • 1 st lime, saften
  • Olja att steka i
  • Ev. lite soja till servering

Gör såhär:

  • Koka riset.
  • Koka de gröna linserna i ca 20 min, eller tills mjuka, i rejält med vatten.
  • Under tiden ris och linser kokar – tina spenaten och hacka lök, vitlök och chili fint. Stek lök och chili i olja, tillsätt kardemumma och spiskummin. Se till att ha på medelvärme, löken ska bara mjukna.
  • Häll i grädde, buljong och spenat. Låt allt småkoka tills att spenaten löst upp sig. Skölj linserna och lägg i dem i grytan. Pressa i limen.
  • Servera med riset.

Mums säger vi! Så enkelt och gott. Och enligt Hanna går det här fint att laga på stormkök också, så rätten funkar lika bra hemma som i skogen! Kolla in fler recept på Portionen under tians webb.